Smaczne domowe frytki. Nie jest to wersja fit, ale wszyscy wiemy, że frytki z oleju są najsmaczniejsze, więc od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30minut
LICZBA PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 8 dużych ziemniaków
– 1l oleju rzepakowego
– sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój najpierw w plastry, a następnie w słupki. Olej rozgrzej w garnku, aby sprawdzić czy jest wystarczająco gorący wrzuć jedną frytkę i jeśli skwierczy to znaczy, że można działać. Ustaw średnią moc palnika. Wybierz taki garnek, żeby frytki podczas smażenia były zanurzone w oleju i zajmowały 1/3 pojemności garnka. Jeśli wybierzesz duży garnek, wówczas będziesz potrzebować więcej oleju do smażenia. Włóż połowę pokrojonych ziemniaków do garnka i po 3 minutach je przemieszaj. Smaż około 10 minut, aż zrobią się rumiane. Frytki wyjmuj łyżką cedzakową na talerz, na który wyłóż wcześniej 3 listki ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj posypane solą.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2956 | 16g | 251g | 164g |