Mięso i ryby

Schab z kością

Smaczny kawałek mięsa, smażony razem z kością dzięki czemu potrawa ma pełniejszy smak.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
CZAS MARYNOWANIA MIĘSA: minimum 30 minut, a najlepiej cała noc

SKŁADNIKI:
– 2 kotlety schabowe z kością
– 1 łyżka słodkiej papryki
– szczypta czosnku granulowanego
– 4 łyżki oliwy (2 do marynaty i 2 do smażenia)
– 2 szczypty soli
– 2 szczypty pieprzu
– 10g cebuli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym, włóż do miski. Polej 2 łyżkami oliwy, posyp papryką oraz czosnkiem i dokładnie natrzyj z obydwu stron. Każdy kawałek obsyp dodatkowo szczyptą soli i pieprzu, marynuj w lodówce minimum 30 minut, a najlepiej całą noc. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju i ułóż mięso. W między czasie na patelnię wrzuć kilka piórek cebuli. Smaż z każdej ze stron maksymalnie do 4 minut, żeby mięso było soczyste. Jeśli będziesz smażyć za długo schab będzie twardy.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
113387g82g10g