Słodkości

Deser lodowy z bezami

Przepyszny deser, który pamiętam z dzieciństwa. Wystarczą 4 składniki: bezy, śmietana, cukier i czekolada. Niebo w gębie.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
CZAS MROŻENIA: minimum 3h
LICZBA PORCJI: 4-5

SKŁADNIKI:
– bezy około 100g, możesz kupić lub upiec samodzielnie, przepis znajdziesz klikając w link Bezy
– 1 szklanka śmietany kremówki 30% (250ml)
– 1 łyżka cukru pudru
– tabliczka ulubionej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W pojemniku ułóż na spodzie pierwszą warstwę bez. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połową ubitej śmietany pokryj bezy i ułóż drugą warstwę, którą pokryj resztą śmietany. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli do rondelka wlej wodę, około 1/3 pojemności. Na rondlu postaw miskę szklaną lub metalową, tak żeby nie dotykała wody, ustaw mały ogień i wrzuć do miski kostki czekoladę. Poczekaj 2-3 minuty, a pod wpływem ciepła czekolada się rozpuści, zamieszaj i zdejmij z ognia. Odczekaj minutkę, aż trochę przestygnie, polej nią deser i wstaw pojemnik do zamrażarki. Po upływie około 3h deser jest pięknie zmrożony i można pałaszować.

*Pojemnik, ja użyłam plastikowego, o wymiarach: długość 22cm, szerokość 14cm, głębokość 6cm.
*Jeśli chcesz żeby czekolada była błyszcząca dodaj do niej po roztopieniu łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj.
*Jeśli czekolada się zwarzy dodaj 1-2 łyżki śmietany albo mleka, wymieszaj i będzie ok.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
164814g101g166g