Pieczywo

Bułki pszenne na drożdżach

Pyszne bułki, które w łatwy sposób przygotujesz sam w domu. Bez zbędnych składników i wspomagaczy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
CZAS WYRASTANIA CIASTA: 75 minut
CZAS PIECZENIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: 6 małych bułek (70g/szt)

SKŁADNIKI:
– 10g świeżych drożdży
– 250g mąki pszennej
– 75ml mleka
– 65ml wody
– 1 płaska łyżeczka soli
– pół łyżeczki cukru
– 1 łyżka masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mleko delikatnie podgrzej i wlej do miski, dodaj cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj. Miskę nakryj bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do drugiej miski wsyp mąkę i sól. W rondelku rozpuść masło. Gdy drożdże zaczynają się pienić, przelej je do miski z mąką i wlej wodę oraz masło. Na początku wymieszaj składniki łyżką, a później rękoma zagnieć ciasto, możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego, około 5 minut. Uformuj kulę, miskę znowu nakryj ręcznikiem i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. U mnie zawsze ciasto, które ma wyrosnąć ląduje w piekarniku z włączoną lampką, temperatura na 0°C, tylko włączona lampka, tam zawsze rośnie. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na 6 kawałków, z których uformuj bułki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryj ściereczką. Piekarnik ustaw na temperaturę 200°C, grzanie góra/dół. Bułki przed włożeniem do piekarnika natnij po środku tępą stroną. Piecz przez 20 minut, na środowej półce. Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
100527g16g193g