Tradycyjne, proste danie kuchni wielkopolskiej. Ziemniaki gotowane w mundurkach i twaróg ze śmietaną. Pyszny obiad w pół godziny.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 3
SKŁADNIKI:
– 6 dość dużych ziemniaków
– 400g twarogu tłustego
– 250g śmietany kwaśnej 18%
– 20g cebuli
– 10g szczypiorku
– 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków i 1 płaska łyżeczka soli do sera
– 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Nie obieraj, najlepsze do tego dania są gotowane w mundurkach. Włóż je do garnka, zalej wodą i dodaj płaską łyżkę soli. Gotuj pod przykryciem do miękkości, zajmie to około 30 minut. W tym czasie twaróg przełóż do miski, dodaj śmietanę, płaską łyżeczkę soli, pieprz, posiekany szczypiorek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany ser odłóż do lodówki do czasu, aż ziemniaki się ugotują. Gotowe ziemniaki rozerwij lub przekrój nożem na pół. Na każdy kawałek nałóż plaster masła i łyżkę sera.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1057 | 69g | 37g | 116g |