Keto Zupy

Zupa krem ze szparagów

Przepis na pyszną zupę krem z zielonych szparagów. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa sezonowa.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30minut
LICZBA PORCJI: 2

SKŁADNIKI:
– 2 pęczki szparagów (około 500g)
– 50g cebuli
– 1 mały ząbek czosnku
– 2 łyżki masła
– 1l bulionu warzywnego
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli
– 50ml śmietany kremówki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szparagi umyj i odłam grube końce (ok. 3cm). Zielonych szparagów nie trzeba obierać. W garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szparagi na kawałki, około 2cm długości. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż około 3 minuty i dodaj szparagi. Smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zalej wszystko bulionem i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietanę i zblenduj na gładki krem.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
51713g40g29g