Różności

Naleśniki

Bardzo prosty przepis na pyszne naleśniki. Ciasto, które zawsze się udaje, jest doskonałe zarówno do placków na słodko jak i na słono.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 8 szt

SKŁADNIKI:
– 1 szklanka mąki pszennej (250g)
– 1 i 1/3 szklanki mleka (335ml)
– 1 jajko
– szczypta soli
– 1 łyżka roztopionego masła
– 1 opakowanie cukru wanilinowego jeśli robisz naleśniki na słodko
– olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Wlej mleko, dodaj jajko i dokładnie wszystko wymieszaj (można zmiksować). W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj je do ciasta i ponownie wymieszaj. Jeśli planujesz naleśniki na słodko możesz dodać cukier wanilinowy. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej małą chochlą porcję ciasta, dokładnie rozprowadź ciasto po całym spodzie patelni. Smaż minutę i przewróć na drugą stronę, teraz wystarczy pół minuty smażenia i możesz zdjąć gotowy naleśnik z patelni i smażyć kolejny. Co drugi naleśnik dodaj odrobinę oleju na patelnię przed wlaniem ciasta.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
154144g57g217g