Sprawdzony sposób na idealny sos przede wszystkim do szparagów, ale nie tylko. Może być dodatkiem do innych warzyw. Doskonale smakuje też do jajek.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
LICZBA PORCJI: około 250ml
SKŁADNIKI:
– 3 żółtka
– 150g masła
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 szczypty soli
– 1 szczypta pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw. Sos należy przygotować w kąpieli wodnej, dlatego w małym garnku zagotuj wodę, około 1/3 pojemności i ustaw na nim szklaną miskę. Do miski włóż żółtka i ubijaj je rózgą na puszystą masę. Następnie stopniowo dolewaj rozpuszczone masło, cały czas ubijając. Gdy sos będzie miał gładka konsystencję zdejmij go z ognia. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1295 | 11g | 141g | 2g |