Mięso i ryby

Sushi

To potrawa kuchni japońskiej, która wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu. Istnieje wiele rodzajów sushi, a w kwestii dodatków polecam absolutną dowolność. U mnie futomaki ze smażoną krewetką, awokado, ogórkiem, mango, szczypiorkiem i serkiem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 2 rolki, każdą rolkę kroję na 6-8 kawałków

SKŁADNIKI:
100g ryżu do sushi
2 liście nori
100g krewetek
2 łyżki serka typu Philadelphia
1/2 awokado
1 plaster świeżego mango
1/2 zielonego ogórek
4 gałązki szczypiorku
2 gałązki natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku
ZAPRAWA DO RYŻU: do naczynia wsyp płaską łyżkę cukru, 1/3 łyżeczki soli i rozpuść w 10ml octu ryżowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wsyp ryż na sito i dokładnie przepłucz zimną wodą. Następnie wsyp ryż do garnka, wlej 200ml wody i ustaw garnek na ogniu. Gdy woda zacznie się gotować nakryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości, około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. W międzyczasie oczyść krewetki, natnij je lekko nożem wzdłuż tułowia, obierz pancerz i usuń czarne jelito, opłucz i dokładnie osusz. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wrzuć na patelnię krewetki i smaż około 2 minuty. Odwróć krewetki na drugą stronę, posyp posiekaną natką, posól do smaku i smaż kolejne 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia. Gdy ryż będzie już ugotowany, dodaj do niego zaprawę i dokładnie wymieszaj, a następnie przestudź, musi być zimny gdy będziesz go nakładać na liście nori. Pokrój w paski mango, awokado oraz ogórka. Na macie bambusowej ułóż płat nori (śliską stroną na zewnątrz), na nim rozprowadź mokrymi palcami ryż (warto przygotować małą miseczkę z wodą, gdzie będzie można w trakcie namoczyć palce), zostaw około 2 cm wolnego brzegu (bez ryżu) u góry. Na samym dole nori, w linii ułóż dodatki i przesmaruj wąski pasek serkiem. Następnie, przy pomocy maty, zwiń całość w ciasny rulon. Do krojenia użyj ostrego noża, zwilżonego wodą. Zajadaj z pastą wasabi, sosem sojowym i marynowanym różowym imbirem. Osobiście uwielbiam z sosem teriyaki.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
82335g25g115g