
Doskonały pomysł na obiad dla osób lubiących sos barbecue. Bardzo smaczne danie i co najważniejsze jego przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: 5-6 szaszłyków
SKŁADNIKI:
– 2 filety z kurczaka (około 400g)
– 200g parzonego boczku w kostce
– 1 szklanka sosu barbecue (250ml)
– 1 łyżka papryki słodkiej
– pół łyżeczki papryki wędzonej
– pół łyżeczki soli
– 2 szczypty pieprzu
– olej do smażenia (3-4 łyżki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety z kurczaka pokrój w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości, wrzuć do miski, wlej odrobinę oleju i posyp przyprawami, a następnie dokładnie wymieszaj. Boczek najpierw pokrój w plastry, a następnie w kwadraty o boku około 2cm. Na patyczki do szaszłyków nabij na przemian kurczaka i boczek. Na patelni grilowej (jeśli nie masz grilowej to zwykłej) rozgrzej olej. Ułóż przygotowane wcześniej szaszłyki i smaż na średnim ogniu, z każdej strony po 2 minuty, łącznie około 10 minut. Po tym czasie polej szaszłyczki sosem barbecue, zmniejsz ogień i duś kolejne 10 minut, co jakiś czas je przekręcając, aby z każdej strony wchłonęły pyszny smak sosu. Podawaj z bagietką i ulubioną surówką.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1674 | 118g | 87g | 85g |