
Genialne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, doskonale kontrastuje z owocami i bitą śmietaną. Trudno jest przestać jeść.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS PIECZENIA: 120 minut
LICZBA PORCJI: 8
SKŁADNIKI:
5 białek jaj kurzych
250g cukru
szczypta soli
250ml śmietany kremówki 30% (zimna z lodówki)
1 łyżka cukru pudru
400g ulubionych owoców
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W związku z tym, że beza długo się piecze i musi wystygnąć w piekarniku, polecam przygotować ją dzień wcześniej, a następnego dnia ubić tylko śmietanę i posypać owocami. Białka ubij mikserem wstępnie 2-3 minuty, wsyp sól i ubijaj na najwyższych obrotach, aż będą sztywne. Teraz dokładaj po łyżce cukru i cały czas miksuj żeby cukier nie był wyczuwalny. Cały proces ubijania powinien trwać około 15 minut. Piekarnik nastaw na 110°C, góra/dół. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i uformuj z białek okrąg. Bezę piecz 120 minut, a po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezę do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, maksymalnie około 5 minut, żeby się nie zważyła. Śmietanę wyłóż na upieczoną wcześniej bezę, całość udekoruj świeżymi owocami i deser gotowy.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
2092 | 38g | 78g | 311g |