
Bardzo smaczna sałatka makaronowa z selerem konserwowym, szynką i zielonym ogórkiem. Jedna z moich ulubionych. Zachęcam do spróbowania.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 4-5
SKŁADNIKI:
250g makaronu (u mnie kokardki)
200g szynki drobiowej w kawałku
5 małych świeżych ogórków gruntowych lub 1 duży szklarniowy (ok. 200g)
1 mała puszka konserwowej kukurydzy (170g, po odsączeniu 140g)
1 słoik selera konserwowego (370g, po odsączeniu 180g)
3 gałązki szczypiorku
3-4 łyżki majonezu
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przelej kilka razy zimną wodą, dzięki czemu szybciej wystygnie, zostaw na durszlaku, aby pozbyć się wody i żeby całkowicie wystygł. Kukurydzę odcedź z zalewy, a seler odciśnij. Szynkę i obranego ogórka pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Smacznego 🙂
Kalorie | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
1955 | 84g | 87g | 204g |