Przetwory

Ogórki kiszone

Przepyszne kiszone ogórki, które można jeść non stop. Idealne do kanapek, jako dodatek do obiadu, cudowne do chleba za smalcem i do zupy ogórkowej. Przygotowuję co roku około 100 słoików, nigdy nie jest ich za wiele.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4 słoiki o pojemności 1l

Składniki:
2 kg ogórków
6 cm korzenia chrzanu
1 główka czosnku
1 duży pęk kopru z baldachami
4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
2 l wody

Sposób przygotowania:
Świeże ogórki gruntowe dokładnie umyj. Wybieraj ogórki krajowe, świeże i chrupiące, z pozostałością kwiatu na końcu, który podczas mycia oderwij. Wyparz 4 słoiki wrzątkiem. Do każdego wrzuć dużą gałąź kopru (ja wrzucam same baldachy 4-5 sztuk), 2 plastry chrzanu, 4 małe ząbki czosnku lub 2 duże przekrojone na poł i uzupełnij ogórkami. Zagotuj w garnku dwa litry wody i rozpuść w niej 4 łyżki soli. Zalej słoiki gorącą, słoną wodą, aby całkowice zakryły ogórki, ale zostaw dwa centymetry od góry puste. Dokładnie zakręć słoiki wyparzonymi nakrętkami. Zostaw je w kuchni na 2 dni, a po tym czasie przenieś do piwnicy. Będą ukiszone po 2-3 tygodniach. Przygotowane w ten sposób ogórki przechowuj w chłodnej piwnicy, a będziesz mógł zajadać je całą zimę i wiosnę, a latem zrobisz nową porcję.

Smacznego 🙂