
Najchętniej zajadamy je bezpośrednio ze słoika. To również pyszny dodatek do wielu dań. Zachęcam, aby przygotować je samemu, wtedy smakują jeszcze lepiej.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4 słoiki o pojemności 1l
Składniki:
2 kg ogórków
6 cm korzenia chrzanu lub 2 duże liście
1 główka czosnku
4 gałązki kopru z baldachami
3 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
2 l wody
Sposób przygotowania:
Świeże ogórki gruntowe dokładnie umyj. Wybieraj ogórki krajowe, świeże i chrupiące, z pozostałością kwiatu na końcu, który podczas mycia oderwij. Wyparz 4 słoiki wrzątkiem. Do każdego wrzuć dużą gałąź kopru, 2 plastry chrzanu lub pół dużego liścia, 3 ząbki czosnku i uzupełnij ogórkami. Zagotuj w garnku dwa litry wody i rozpuść w niej 3 płaskie łyżki soli. Zalej słoiki gorącą, słoną wodą, aby całkowice zakryły ogórki, ale zostaw dwa – trzy centymetry od góry puste, żeby podczas kiszenia woda nie wydostała się na zewnątrz. Przykryj słoik nakrętką lub gazą. Jeśli robisz ogórki w kamionce dociśnij je talerzykiem i obciąż kamieniem od góry, żeby ogórki nie wypływały na powierzchnię. Po dwóch dniach małosolne są gotowe, jeśli nie chcesz żeby bardziej się zakisiły, zakręć słoik i przechowuj je w lodówce, zjedz w ciągu tygodnia. Niektórzy zalewają ogórki zimną wodą, oczywiście można tak zrobić, ale będzie trzeba dłużej czekać, aż będą gotowe do zjedzenia.
Smacznego 🙂