Keto Różności

Muffiny jajeczne

Wspaniały pomysł na pożywne śniadanie, szczególnie gdy masz dość jajecznicy i tradycyjnych omletów.

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 8-10 sztuk

SKŁADNIKI:
– 5 jaj
– 4 plastry boczku (wędzony lub parzony)
– 50g cebuli
– 70g papryki (czerwona lub żółta)
– garść szpinaku
– 1/2 małego ząbka czosnku
– 4 pieczarki
– 50g tartego sera
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelni rozgrzej odrobinę masła, wrzuć szpinak z rozdrobnionym czosnkiem i duś około 3 minuty, a następnie przełóż szpinak do miseczki. Znowu dodaj trochę masła na patelnię i wrzuć drobno pokrojony boczek, cebulkę, pieczarki oraz paprykę i podsmaż około 5 minut, potem wymieszaj całość ze szpinakiem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, w opcji pieczenia góra/dół. Przygotuj formę do pieczenia muffinek, wysmaruj ją masłem. Ser zetrzyj na tarce. Połącz wszystkie składniki i wbij do nich 5 jajek, a potem dodaj szczyptę pieprzu i 2-3 szczypty soli i całość dokładnie wymieszaj widelcem. Rozlej masę do foremek zostawiając około 1cm od rantu, gdyż podczas pieczenia muffinki trochę wyrosną. Piecz około 15 minut.

Smacznego 🙂

KalorieBiałkoTłuszczeWęglowodany
87059g65g15g