
Pierniczki to słodycz, którą zawsze przygotowuję w Święta Bożego Narodzenia. Zapach przypraw korzennych od razu wprowadza w domu świąteczny nastrój. Jak zrobić pierniki? Przepis na pierniki jest bardzo prosty, ale ciasto potrzebuje poleżeć przez noc w lodówce, dlatego warto ciasto przygotować wieczorem i zabrać się za pieczenie następnego dnia. Przedstawiam mój przepis na pierniki świąteczne, to bardzo łatwy przepis na domowe i miękkie pierniki na święta.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15minut jednego dnia + noc w lodówce + 45 minut dnia następnego
CZAS PIECZENIA: 12 minut
SKŁADNIKI DO PIERNIKÓW:
150g masła
200g płynnego miodu
1 płaska łyżka ciemnego kakao (bez cukru)
1 opakowanie przyprawy do piernika
500g mąki pszennej
150g kwaśnej śmietany
150g drobnego cukru
5 żółtek
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności do garnka włóż masło, miód, kakao i przyprawę do piernika, wszystko podgrzej na małym ogniu, aż się rozpuści, od czasu do czasu mieszając, a następnie odstaw do wystudzenia. Śmietanę wymieszaj z sodą. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj żółtka, śmietanę z sodą i wcześniej przygotowany miód z masłem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką, ciasto będzie gęste, ale bardzo klejące. Niech Cię to nie zraża, bo po nocy w lodówce będzie idealne. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na noc. Na te wszystkie czynności potrzebujesz raptem 10-15 minut.
Następnego dnia ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką, uformuj kulę i rozwałkuj na grubość około 1cm i wykrawaj za pomocą foremek ulubione kształty. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C, w opcji pieczenia góra/dół. Wycięte pierniki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rób odstępy, ponieważ podczas pieczenia pierniczki jeszcze wyrosną. Z podanej porcji wyjdzie około 60 pierniczków, jeśli bardziej rozwałkujesz ciasto bedą mniej pulchne i wyjdzie ich więcej. Osobiście lubię gdy są mięciutkie i puchate 😉 Każdą porcję piecz w piekarniku przez 12 minut, bez wzgldu na grubość pierników. Po upieczeniu układaj na kratce i dekoruj wedle uznania czekoladą, lukrem, jak lubisz.
Smacznego 🙂